"Det brænder på Hammeren"

Flere gange i løbet af min barndom var der lyngbrand på Hammeren. Jeg kan især huske en tør sommer, hvor min mor var taget til stranden i Sæne med min lillebror og mig. Det må have været sommeren 1957 eller 1958 - jeg cyklede selv og min lillebror sad foran i cykelkurven hos min mor.

Ret som vi legede på stranden, kom en eller anden løbende og råbte til mor "fru Olsen, det brænder ved Humledalshuset". Vi på cyklerne og hjem. Vi kunne høre og se brandbilerne på vej op ad Fyrvejen, da vi kom cyklende på den anden side af Hammersøen. Heldigvis var det ikke så tæt på huset denne gang, men et stort lyngareal ved Kælderhalsen blev svedet af. 

Jeg har fået fortalt om en anden lejlighed, hvor branden var tættere på. Denne gang var det på vejen ned til Salomons kapel,  hvor mandskabet fra CF kolonnen måtte bruge lang tid på at få ilden under kontrol. Man gik ud fra, at anledningen var tyske turister, der havde smidt et cigaretskod. Men det var det måske alligevel ikke..... Måske var det børn fra Humledalshuset, der legede med ild, og hvor legen gik over gevind, så børnene ikke kunne klare situationen. Godt at vi havde CF'erne på kasernen i Allinge - dengang som nu!